Modulaire websites

Waarom modulaire websites de toekomst zijn!

In een eerdere blog kon je lezen hoe een headless CMS  zoals Storyblok je helpt om jouw online content efficiënt te beheren. Maar heb je je ook al eens afgevraagd hoe je jouw website front-end flexibeler in kunt richten zonder dat het je een fortuin kost? Ontdek hoe jouw bedrijf mooie online successen behaalt met een toekomstgerichte modulaire website!

Wat is dat, een modulaire website?

Steeds vaker bouwen wij een website op uit losse modules of componenten die onafhankelijk van elkaar functioneren. In principe werkt het hetzelfde als een LEGO-set die je in elkaar zet: je begint met de basis en voegt telkens wat blokken toe om het bouwwerk compleet te maken. Storyblok is een goed voorbeeld van een headless CMS-systeem dat deze modulaire aanpak mogelijk maakt.

Een goed begin is het halve werk

Bij het bouwen van een website beginnen we met de bare essentials. Met andere woorden we bouwen eerst alleen de basisfuncties die nodig zijn om de website live te laten gaan. Wat het voordeel is? Dat de website sneller te lanceren is tegen lagere kosten. Later is hier eenvoudig op voort te borduren en kan de website worden uitgebreid met extra functies. Zo kun je snel inspelen op nieuwe ontwikkelingen.

Zie hieronder een paar voorbeelden van modulaire website die wij voor onze klanten hebben gerealiseerd:

De voordelen op een rij
Een modulaire website kan ook voor jouw bedrijf aantrekkelijk zijn. Om dit te illustreren, hebben we de belangrijkste voordelen voor je op een rij gezet:

 1. Snellere livegang
  Doordat eerst alleen het hoogstnoodzakelijke wordt gebouwd, staat jouw website veel sneller live. Dit is een groot pluspunt wanneer je flexibel wilt inspelen op bepaalde ontwikkelingen.

 2. Je bespaart geld
  Je hoeft niet direct een grote investering te doen. In eerste instantie wordt alleen de basis gelegd, die later uit te breiden is. Een stuk voordeliger en efficiënter dan de traditionele manier van websites bouwen waarbij alles ver van tevoren bedacht en ontworpen moet zijn.

 3. Het werkt flexibeler
  De losse modules kunnen eenvoudig worden aangepast, vervangen of toegevoegd zonder dat dit de rest van de website beïnvloedt. Je kunt dus snel reageren op veranderende eisen en wensen.

 4. Eenvoudig onderhoud
  Elke module werkt onafhankelijk. Ontwikkelaars kunnen zich richten op specifieke onderdelen en hoeven niet de hele website te doorzoeken. Het vergemakkelijkt het onderhoud en het uitvoeren van updates.

 5. Meer consistentie & betere herbruikbaarheid
  Modules kunnen op verschillende plekken op een website herhaald worden en zijn, met een kleine aanpassing, ook op andere (afgeleide) websites te gebruiken. Dit zorgt voor consistentie in uitstraling en functionaliteit en scheelt een hoop tijd en geld.

 6. Optimale schaalbaarheid
  Wil je extra functionaliteiten toevoegen? Bij een modulaire website is dat zo gefikst! Het integreren van nieuwe modules is eenvoudig. Zo laat je de website meegroeien met jouw bedrijf en met de behoeftes van de gebruikers.

 7. Mogelijk met én zonder headless CMS
  Beide kan! Ook bij traditionele CMS-systemen zoals WordPress, Drupal en Craft is modulair bouwen mogelijk. Wel kost dit meer tijd en geld omdat presentatie en content met elkaar verweven zijn. De slimste optie is een combinatie met een headless CMS zoals Storyblok. Omdat inhoud en weergave niet direct aan elkaar gekoppeld zijn, ben je een stuk flexibeler en kun je snel modules toevoegen en hergebruiken op onderliggende websites.

 8. Modulair heeft de toekomst!
  Modulair gebouwde websites zijn gericht op de toekomst. Ze stellen je in staat te anticiperen op actuele ontwikkelingen, zowel binnen je organisatie als in de markt. Kortom, een efficiënte, flexibele en voordelige weboplossing die meegroeit met jouw bedrijf!

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Is je interesse gewekt en ben je benieuwd wat een modulaire website voor jouw bedrijf kan betekenen? Neem dan contact op met ons Head of Webdevelopment: Wilfred Lepelaar. Samen met jou kijken we graag naar de mogelijkheden.