WCAG-websites

2024: hét jaar van de digitale toegankelijkheid!

2024: hét jaar van de digitale toegankelijkheid!

2024 belooft hét jaar van de digitale toegankelijkheid te worden! Wist je dat de overheid en semi-overheidsinstellingen nu al WCAG-proof websites hebben die helemaal volgens de richtlijnen zijn? En wist je ook al dat het hier niet bij blijft? Wellicht krijg ook jij straks met de nieuwe regelgeving te maken. Tijd voor actie dus!

Wat staat je te wachten?

We hebben het onderwerp al eens aangekaart, maar gezien de nieuwste ontwikkelingen wordt het hoog tijd om dieper in de materie duiken. Want let op: in 2025 (dus al best snel!) treedt de EAA in werking. Dit is De Europese Toegankelijkheidswet die digitale toegankelijkheid voor verschillende branches verplicht stelt. Wie weet ook die van jou. In deze blog vertellen je er meer over.

Digitale toegankelijkheid in een notendop

WCAG staat voor Web Content Accessibility Guidelines. Deze richtlijnen, ontwikkeld door het W3C, maken webinhoud toegankelijk voor iedereen. Dus ook voor mensen met een visuele of auditieve beperking of een andere vorm van (fysieke) uitdaging. Een positieve ontwikkeling, want hoe toegankelijker je website is, des te meer mensen je kunt bereiken! Klinkt logisch of niet?

What's in it for me?

Of digitale toegankelijkheid stiekem een hoofdpijndossier is? Dat hoor je ons niet zeggen! Wij worden erdoor getriggerd en ook voor jou wegen de voordelen zwaarder. Digitale toegankelijkheid opent deuren voor iedereen. Alleen, hoe pak je de implementatie van WCAG slim aan? Het zijn ingrijpende acties en daarom snappen we dat je daar wel wat hulp bij kunt gebruiken.

Laat die website maar aan ons over!

Waarom moeilijk doen als onze experts jouw website vanaf stap 1 professioneel aanpakken? Van het eerste ontwerp tot elke gewenste aanpassing en de uiteindelijke finetuning. Bij het realiseren van een toegankelijke website gebruiken we essentiële bouwstenen als skiplinks, headers en solide codering. Ook worden er vereiste functionaliteiten toegepast met betrekking tot de fontgrootte, de hoogte van het contrast en text-to-speech integratie. Alles conform de regels.

Onder aan de streep wordt de site getoetst en gecertificeerd door externe toegankelijkheidsspecialisten. Zo bezorgen we elke bezoeker een optimale gebruikservaring en heb jij er geen omkijken naar!

Wat er in 2024 verandert en (nóg belangrijker) voor wie

Met de EAA (Europese Toegankelijkheidswet) op komst is digitale toegankelijkheid absoluut een trending topic geworden. Waar de WCAG zich beperkte tot een aantal richtlijnen, is het vanaf 2025 voor bepaalde bedrijven wettelijk verplicht om aan specifieke eisen te voldoen. Druk op de ketel dus! De nieuwe Europese wet gaat overigens een stapje verder dan de toegankelijkheid van webcontent alleen. Het gaat ook om toegankelijkheid van fysieke producten.

Sectoren die met de EAA te maken krijgen:

  • Fabrikanten van elektronica

  • Aanbieders van digitale diensten zoals mobiele apps en e-commerce platforms

  • Banken en financiële instellingen

  • Vervoersdiensten

  • Uitgevers van E-books, producenten van E-readers

  • Telecommunicatiediensten.

Wil jij weten of digitale toegankelijkheid ook voor jouw business een hot issue wordt? We zoeken het graag voor je uit!

Onze tip: zie het als een kans!

Eén ding is zeker: je komt echt niet meer onder digitale toegankelijkheid uit. En natuurlijk is het ook in jouw belang dat iedereen toegang heeft tot alle producten en/of diensten die je levert. Dus waarom zou je ermee wachten? We helpen je graag om jouw website op tijd op orde te krijgen. Neem vandaag nog contact op met onze Head of Development Wilfred via wilfredl@stijlgenoten.nl