IMG 0705
Academy dag
Scroll

Oktober 2020 // Henrike Joziasse, tekstschrijver

Eindelijk was het dan zo ver: de Stijlgenoten Academy dag! Een dag om jezelf te ontwikkelen, maar ook om elkaar weer te ontmoeten en te bouwen aan het team. Het was mooi om voor één dag (bijna) compleet te zijn. Iets wat niet vaak meer gebeurde, nu we zo vaak thuis werkten. We verzamelden in de kantine van V.V. Den Ham, wat al gelijk voor een energieke sfeer zorgde.

Drijfveren

Marcel Kolman startte de dag met een uitgebreide workshop over drijfveren en persoonlijk leiderschap. Een interessant inzicht dat stemde tot nadenken: hoe betrokken en bevlogen ben ik in mijn werk? Waar krijg ik energie van? En waarvan juist niet? Wat zijn mijn belangrijkste drijfveren? Marcel liet ons kennis maken met de drijfverenanalyse van Profile Dynamics, waarbij alle drijfveren werden toegeschreven aan een bepaalde kleur. Is jouw drijfveer blauw? Dan houd je van orde en structuur. Ben je meer geel? Dan leef je op van vrijheid en creativiteit, en heb je juist misschien moeite met ‘blauwe’ mensen. Zo zijn er zeven drijfveerprofielen die in meerdere of mindere mate bij je passen. Door de bril van Profile Dynamics ging Stijlgenoten er opeens heel kleurrijk uit zien!

Gouden bal

Tijd voor pauze. En als je dan toch op een voetbalveld bent, kun je net zo goed een balletje trappen. Erwin ontpopte zich als keeper en elke stijlgenoot mocht een penalty op hem nemen. Om de bevlogenheid te stimuleren werd de winnaar een gouden bal beloofd, met de handtekeningen van alle Stijlgenoten. Wie wil dat nou niet? De finale tussen Luuk en Niels U. was zenuwslopend. Het oranje drijfveerprofiel (letterlijk: doelgericht!) kwam bij de twee mannen duidelijk boven drijven, terwijl het publiek eensgezind in het groen (harmonie) de spelers toejuichte. Het was Niels die uiteindelijk de felbegeerde trofee in de wacht sleepte.

Spaghetti bouwen en goud graven

Ook de middag stond in het teken van drijfveren en persoonlijk leiderschap, maar dan op een interactieve manier door middel van twee spellen. In het eerste spel stond het blauwe profiel centraal. In teams moesten we een toren van ongekookte spaghetti bouwen, maar niet vóórdat we eerst taken hadden verdeeld, een bouwtekening hadden gemaakt en van alle uitgebreide regels op de hoogte waren. Waar de regels voor de één duidelijkheid schepten, maakten ze een ander het werk bijna onmogelijk. Onze spaghettitoren hield helaas geen stand, omdat er door al het vergaderen te weinig bouwtijd restte. Bij het tweede spel werden onze oranje drijfveren op de proef gesteld. In het goudzoekersspel ‘klondike’ kwam het aan op de drive om te winnen, maar ook structuur, overzicht, vooruitdenken, en een combinatie van dat alles. Dit ging ons al een stuk beter af, al ging de winst ook deze keer aan onze neus voorbij. Mieke, die al van tevoren had aangekondigd dat haar grootste drijfveer geld was, presteerde het ook daadwerkelijk om de geldprijs te incasseren!

Energievreters en energiegevers

Wel of geen trofee, aan het einde van de dag waren we allemaal wijzer geworden over wat ons ten diepste beweegt. We zagen ineens overal kleuren. Bij onszelf, maar ook bij anderen, en bij Stijlgenoten als bedrijf. Waar gaan we harder van lopen? Wat geeft energie en wat vreet energie? Door de individuele drijfveren van de ander te begrijpen, kan het team als geheel beter tot zijn recht komen. Waardevolle lessen die we zeker zullen terugzien in ons werk.

Stijlgenoten én Marcel, bedankt voor deze inspirerende dag!